Jak chcieć dania w restauracji na diecie? Jak istniejemy na diecie, często wydaje się nam, że życie na osiedlu jest ciężkie. Rodzinny posiłek w restauracji odnosi się z koniecznością rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Dobrze nie musi właściwie być. Wystarczy, że będziemy liczyć na uwadze kilka zasad, które wykonają, że z każdego spotkania z kontrahentem czy rodziną wyjdziemy z naturalnym żołądkiem i silnym sumieniem. Jak to jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?
Jak chcieć dania w restauracji na diecie?
Wpisz na jedzenia z warzywami
Niezależnie z tego czy się odchudzamy, lub posiadamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej dużej, zbilansowanej diety i nie powinniśmy ich uważać. Według obecnych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one wynosić aż 50% talerza.
Dlatego chcąc się na obiad z grupą albo ze naszymi do restauracji, zamawiajmy przede wszystkim dania drogie w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej przyjmują one rola surówek oraz miksu warzyw przygotowywanych na parze czyli w wodzie (przeważnie stanowi więc marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli określamy się na surówki, warto zwrócić uwagę, bądź nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, że to oznacza dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że spożywając je, przytyjemy, ponieważ o ile nie będą one niszczone z masłem lub polane sosem, o tyle nie będą posiadać wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj dań szerokich i smażonych
Obróbka termiczna dań to kolejna kwestia, na którą należy zwrócić uwagę, gdy określamy się na posiłek czy kolację do restauracji. Jaki forma przygotowania dań jest mocno sympatyczny osobom dbającym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, gdy będą więc potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie czy na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z artykułów pełnoziarnistych
Istniejąc na diecie, powinniśmy ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych i przedstawić na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w domu gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i mięsa poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede wszystkim powinniśmy unikać dążenia do barów z fast foodami. Co gdy nie potrafimy z nich ulec? Spróbujmy poszukać restauracji, które świadczą w bezpośrednim menu ich odpowiedniejsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na cienkim, pełnoziarnistym cieście z nieliczną częścią sera, warzywami i małym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z chudym ciałem oraz rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania stworzone z chudego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, a z chudych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na etap diety podczas biznesowych kolacji czy wyjść ze naszymi warto zrezygnować z potraw złożonych z kiełbas, wieprzowiny, pasztetów i ciężkich ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Wskazuj na kaloryczne napoje
Pułapką na diecie potrafią stanowić słodzone i gazowane napoje. Najlepszym lekarstwem jest woda, jeżeli jednakże nie uważamy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie zgodnie z obraną dietą jest wybór łatwiejsze, kiedy zamawiamy w znanej nam restauracji, w menu jakiej znajdują się dania odpowiadające swym wymaganiom. Nie muszą wtedy stanowić domy gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w kategorii fit. W moc miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone lub gotowane.
Wybór odpowiedniej restauracji np. w Gdańsku, lub innym większym mieście, będzie wybór prostszy ze powodu na sporą miara lokali. Jeśli realizujecie w Trójmieście, wartą uwagi jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy odpowiedniejsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi i lekkie podsmażenie, jednak jeżeli zależy nam na delikatnych i niskotłuszczowych daniach, lepiej wstawić na szczególne sposoby obróbki, które zapewniają uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na że powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na ogromnym oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, jakiej powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest uważanie ilości jedzenia, jaką spożywamy. Fakt jest taka, że z zdrowego jedzenia także możemy przybrać na wartości. Istniejąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest ważne ze powodu na to, że nie wynosi ona liczbie odżywczych a po jej zjedzeniu szybko gromadzimy się głodni, natomiast w konsekwencji jemy więcej niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo może istniejemy obecnie najedzeni zaś to nasze oczy i rozbudzone kubki smakowe potrzebują więcej, natomiast nie nasz żołądek.
Dbaj o zbilansowaną, zdrową dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, że będziemy liczyć na pomocy opisane zasady. Jeśli ich patrzymy, nie musimy martwić o kolejne kalorie. Pamiętajmy też, że najważniejszy jest umiar i nie zawsze warto na energię odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?